
Studeren
Een hogeschool is een unieke biotoop. Eentje waar je je snel thuisvoelt. Maar vooral ook eentje waar je veel leert. Door te springen, klaar om je talent aan te scherpen. Door te doen, met het oog op de praktijk. En op de toekomst. Succes (verzekerd)!

Waarom een hogeschool?
Stel jezelf even de vraag: wat voor student ben ik? Dan weet je snel waarom je best kiest voor een hogeschool, of niet. Vlaanderen telt dertien hogescholen met een enorme keuze aan studierichtingen. Er zit zeker ook iets tussen voor jou.

Studieaanbod in Vlaanderen
Diploma secundair onderwijs: check. Nu wil je verder studeren? Super! Je moet een aantal keuzes maken zoals: hoeveel jaar wil ik studeren, op welk niveau en in welke school? En natuurlijk ook: wat wil ik studeren?

Praktische info
Je vraagt je af hoe het leven draait op onze hogescholen? Goed. Daar houden we van. Van de nieuwsgierigheid en eigenheid van elke student. Wij zetten onze deuren dan ook open voor iedereen.

Een leven lang leren
Op school, thuis, op het werk, in je sociale omgeving. Je leert overal. Een leven lang. Leer en evolueer je mee? Op jouw maat en ritme, waar en wanneer je maar wil. Via flexibele modules en digitale platformen. Overdag, ‘s avonds of in het weekend. Op de campus, in het werkveld of op afstand.

Instaptoets lerarenopleiding
Wil je studeren voor leraar kleuteronderwijs, lager of secundair onderwijs? Een kus van de juf en een bank vooruit! En op tijd jouw instaptoets maken: die is verplicht om je te kunnen inschrijven. Say what?! Hier krijg je alle info.

Stages verpleegkunde
Stage vierde fase in bachelor verpleegkunde? Hier vind je het feedbackdocument voor je stagebegeleider en -mentor

Studentenvoorzieningen
Je wil studeren. Wij helpen jou met de rest: eten en slapen, babbels en betalingen, vervoer en studentenleven. Zo kan je lekker zorgeloos student zijn. Elke hogeschool krijgt financiële middelen van de Vlaamse overheid om haar studenten te ondersteunen: studentenvoorzieningen of, korter, stuvo. Die zetten we in op zes domeinen.

Werken na studeren
Of je met een hogeschooldiploma gegeerd bent op de arbeidsmarkt? Zeker. Naast kennis, doe je namelijk ook heel wat praktijkervaring op tijdens je studies. Denk maar aan stages en leren op de werkvloer. Maar ook aan beroepsgerichte vakken van docenten uit het werkveld. Je verlaat de schoolbanken dus met een gezonde dosis lef, zelfstandigheid en ervaring. En dat loont!

De Vlaamse hogescholen in cijfers
Honderddrieënveertigduizend vierhonderdeenentachtig. Een mond vol én tegelijk het aantal studenten in de tweehonderdentwaalf opleidingen aan onze dertien hogescholen op 1 oktober 2020. Dat is een stijging van vijfduizendhonderdtweeënzeventig studenten ten opzichte van vorig jaar. Zie je graag een overzicht in duidelijke cijfers?
Actualiteit

Aanpak vaccinatie van studenten die stage lopen in zorginstellingen.
Heel wat studenten die een zorgopleiding volgen aan een Vlaamse hogeschool, lopen ook stages in zorginstellingen over heel Vlaanderen. Dat is een essentieel onderdeel van hun opleiding. Maar hoe zit het nu met de vaccinatie van deze studenten? Komen zij nu al in aanmerking en hoe gaat dat dan praktisch?

Position paper leerladder in de zorg
Verpleegkundige worden? Dat kan momenteel op twee manieren: via de
vierjarige bacheloropleiding of de driejarige HBO5-opleiding. Er zijn echter nog heel wat inconsistenties en onduidelijkheden.
Daarnaast zijn er ook knelpunten waardoor goede profielen vaak verloren
gaan nog voor ze in de
zorgsector terechtkomen. Dat willen we graag oplossen, met een
eenduidige visie over
hoe de leerladder in de zorg er moet uitzien.

COVID-19: Welke maatregelen en acties in jouw hogeschool?
Alle Vlaamse hogescholen hebben een pagina volledig gewijd aan de maatregelen in verband met het Corona-virus en COVID 19. Wil je weten welke maatregelen en acties jouw hogeschool neemt? Bookmark dan deze pagina.