Ga verder naar de inhoud

Starten met AI in je kmo?

Zowat elke kmo zit op een berg data: van sales tot klanten en productie. Met artificiële intelligentie – of kortweg AI – kan die je data gebruiken om heel wat van je uitdagingen op te lossen. Automatisering, voorspellende algoritmes, een betere planning, efficiëntere workflows … Maar hoe begin je er in godsnaam aan? De Vlaamse hogescholen staan klaar om je op weg te helpen.

Screenshot 2022 06 04 at 15 41 37

De mogelijkheden van AI

  • Wat als je straks je omzet kan voorspellen op basis van salesdata, klantendata en externe data?
  • Wat als een recommendation engine je suggesties kan doen voor prijszettingen?
  • Wat als je je huidige salesdata combineeert met klantendata, om zo te voorspellen wanneer één van je klanten afhaakt?
  • Wat als je binnenkort feilloos weet wannneer je machinepark een onderhoud nodig heeft?

Dit is maar een greep uit de mogelijkheden van AI voor je kmo of organisatie. En dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt! Je hebt hoogstwaarschijnlijk zelfs al genoeg data in je bedrijf om meteen met AI aan de slag te gaan.

Start met je eigen AI-project


Naast de nodige data, heb je uiteraard de juiste kennis nodig om een AI-project te starten. Dat is waar onze Vlaamse hogescholen je mee kunnen helpen.

Zij hebben namelijk de expertise en kennis in huis om je bij innovatieve projecten te ondersteunen. Alleen hebben zij ook bedrijven zoals die van jou nodig om die kennis in de praktijk uit te voeren. Een ‘match made in heaven’, dus.

Hoe gaan we te werk?

Blikopener helpt je in een aantal eenvoudige stappen:

  • Tijdens een intake-gesprek met het helder formuleren van je vraag of probleem. Zo krijg je inzicht in hoe je kan samenwerken met hogescholen.
  • Via eerstelijnsadvies delen de experts hun praktijkgerichte innovatieve kennis over jouw thema. Dit advies is gratis en neemt minder dan een halve dag in beslag.
  • Of misschien is een thematische sessie meer iets voor jou? Vragen die jij hebt, leven wellicht ook bij anderen. Via een groepsgesprek brengt Blikopener verschillende stakeholders samen: ondernemingen, organisaties, financiers, overheid, klanten … om over een bepaald thema te debatteren.
  • De eenmalige kennisoverdracht tussen experts kan eventueel leiden tot een samenwerking met één of meerdere hogescholen. Indien de kennis of capaciteit niet aanwezig is, wordt er doorverwezen naar andere innovatiepartners.
BO STEPS

Meer weten over Blikopener?

Elke hogeschool heeft een single point of contact: een centrale contactpersoon die zich persoonlijk over je vraag zal buigen en die je zo snel mogelijk de juiste informatie zal bezorgen. Weet je niet precies bij welke hogeschool je terecht kan? Stel je vragen over inhoudelijke thema’s of de samenwerking met de hogescholen aan Ria Bollen, het centraal aanspreekpunt van de Vlaamse Hogescholenraad.


Screenshot 2021 02 10 at 10 22 20

Overtuigd? Neem contact op met een hogeschool in je buurt

Blikopener kan jouw onderneming of organisatie naar een hoger niveau tillen. Ondertussen hebben al bijna 10.000 bedrijven gebruik gemaakt van Blikopener. De expertisedomeinen zijn dan ook heel uitgebreid. Overtuigd?

Voorbeelden van AI projecten?

PUBLICATIE COVERS IMPACT

Onderzoek dat mag gezien worden

Met het digitaal magazine "Uitpakken met impact" willen de Vlaamse hogescholen exact dat doen wat de titel beoogt: laten zien (en ook een beetje 'stoefen') van hoe ze ondernemingen en organisaties helpen te professionaliseren en welke impact ze daarmee precies realiseren op de werkvloer.

Wil je precies weten wat er de afgelopen 3 jaar zoal gebeurde op gebied van onderzoek, innovatie en de kennisdeling van al deze opgebouwde expertise? Dan geeft dit digitaal magazine antwoord op deze vragen.

VLAIO Vlaamsehogescholenraad v4